środa, 4 września 2013

Piwna Polemika Tomka Browarnika - Kilka słów o fermentacji dolnej, górnej oraz spontanicznej

Wczoraj, po prawie miesięcznej przerwie, na deski gdańskiej Degustatorni, wróciła Piwna Polemika Tomka Browarnika. Stało się to ku uciesze bywalców polemik. Tym razem na warsztat wzięty został temat fermentacji piwa, a dokładniej jej rodzajów. Była zatem mowa o dolnej, górnej oraz spontanicznej fermentacji.


 
W trakcie polemiki omówione zostały poszczególne typy fermentacji. Była mowa o drożdżach dolnej i górnej fermentacji, o procesach, o temperaturach w których zachodzi fermentacja, o czasie fermentacji, o piwach dolnej i górnej fermentacji, o podziale piw ze względu na fermentację. Dużym zaciekawieniem cieszył się temat fermentacji spontanicznej i piw, które w ten sposób fermentują. różnicach o piwach . 
 
 
 
 
 
Jak zawsze przyszli stali bywalcy, były tez nowe postaci, którym bardzo spodobała się formuła spotkań. 
 
 
Polemice bacznie się przyglądał i przysłuchiwał także menadżer Degustatorni, czyli Wojtek Szlosowski, którego temat fermentacji zaciekawił, jak żaden wcześniejszy.

 
Po polemice zaś, nastąpiła jakże dłuuuuugo wyczekiwana biesiada piwna. Pomimo już dość niskich temperatur, wszyscy słuchacze zasiedli ze szklanicami pełnymi piwa w ogródku degustatorniowym. Atmosfera była bardzo zacna. Jak zawsze sporo śmiechu, ciekawych rozmów, kawałów i po prostu cudownie spędzonego czasu w gronie piwnych kamratów. 
 



Kolejna polemika za dwa tygodnie. tematem będą wady w piwie. Postaram się skombinować dość dużą liczbę piw, na bazie której przedstawię poszczególne wady. Zatem ... serdecznie zapraszam już 17 września.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz