Wczoraj, po prawie miesięcznej przerwie, na deski gdańskiej Degustatorni, wróciła Piwna Polemika Tomka Browarnika. Stało się to ku uciesze bywalców polemik. Tym razem na warsztat wzięty został temat fermentacji piwa, a dokładniej jej rodzajów. Była zatem mowa o dolnej, górnej oraz spontanicznej fermentacji.
W trakcie polemiki omówione zostały poszczególne typy fermentacji. Była mowa o drożdżach dolnej i górnej fermentacji, o procesach, o temperaturach w których zachodzi fermentacja, o czasie fermentacji, o piwach dolnej i górnej fermentacji, o podziale piw ze względu na fermentację. Dużym zaciekawieniem cieszył się temat fermentacji spontanicznej i piw, które w ten sposób fermentują. różnicach o piwach .
Jak zawsze przyszli stali bywalcy, były tez nowe postaci, którym bardzo spodobała się formuła spotkań.
Polemice bacznie się przyglądał i przysłuchiwał także menadżer Degustatorni, czyli Wojtek Szlosowski, którego temat fermentacji zaciekawił, jak żaden wcześniejszy.
Kolejna polemika za dwa tygodnie. tematem będą wady w piwie. Postaram się skombinować dość dużą liczbę piw, na bazie której przedstawię poszczególne wady. Zatem ... serdecznie zapraszam już 17 września.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz