sobota, 5 kwietnia 2014

Forum Dyskusyjne Producentów Piwa w Ciechanowie

Siedzę sobie właśnie na tarasie mojego domku nad jeziorem. Popijam ... herbatę i delektuję się cudowną pogodą, która dostarcza mi niesamowitej energii. Wieś, przyroda, trele ptaków, zapach trawy i kwiatów wokół, to wszystko powoduje, że po dość bujnym w wydarzenia dniu, człowiek mimo zmęczenia, dostaje takiej siły i wigoru, że po prostu chce się żyć. Ale wróćmy do bujnego w wydarzenia dnia. Chodzi o wczorajszą moją wizytę w Ciechanowie na Forum Dyskusyjnym Producentów Piwa. Znalazłem się tam na zaproszenie Anety, Marka i Macieja Jakubiaków, właścicieli i zarządców, lub jak kto woli browarników grupy BRJ.

Wydarzenie to było okazją do spotkania się osób związanych z branżą piwowarską. Na forum można było spotkać między innymi osoby z takich między innymi browarów, jak: Ciechan, Lwówek Śląski, Bojanowo, Fortuna, Gościszewo, AleBrowar, Amber, Lubrow, Fuhrmann, Kormoran, czy Browar Miejski z Bielska Białej. Można było także wymienić kilka słów z dyrektorem SCF Natural, który to zakład miałem okazję zwiedzić pod koniec zeszłego roku. Była to także okazja do wymiany wiedzy i doświadczeń oraz po prostu integracji środowiska.

Na samym początku, po przybyciu do Hotelu Atena, w którym konferencja miała miejsce, goście zostali poczęstowani obiadem, lub jak kto woli lanczem. Po delektowaniu się smakołykami, przyszedł czas na poważne rozmowy. Konferencję otworzył gospodarz spotkania, czyli pan Marek Jakubiak, który przywitał uczestników i poopowiadał o historii piwowarstwa w Ciechanowie i o samej historii miasta.


Pierwszym prelegentem był Rafał Kowalczyk - przewodniczący jury konkursu Golden Beer Polnd, który przedstawił bardzo ciekawą prezentację dotyczącą konkursów piwnych. Prelegent opowiadał między innymi o plebiscycie na najlepsze piwo roku Browar.biz, o konkursach piw domowych i rzemieślniczych podczas festiwalu Birofilia, a także konkursie na najlepsze piwo w ramach Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów Chmielaki Krasnostawskie oraz o konkursie Golden Beer Poland.


Następnie, można było wysłuchać bardzo ciekawy wykład pani Danuty Gut - dyrektor biura ZPPP Browary Polskie, poświęcony sytuacji opakowań zwrotnych, głównie butelek, w naszym kraju i problemach z tym związanych. Dowiedzieć się można było, jak to wyglądało w przeszłości, kiedy większość browarów wlewała swoje piwa tylko w jeden typ butelki. Było także o tym, dlaczego browary nie chcą by butelki do nich wracały, o sytuacji prawnej dotyczącej tego problemu w naszym kraju, o aspekcie ekologicznym oraz o kaucji.

Kolejnymi, międzynarodowymi prelegentami byli przedstawiciele firm Greenleaf (min. Pani Maria Podwysocka) oraz Taiga, którzy rozprawiali o substancjach smakowych wykorzystywanych w przemyśle piwowarskim. Można było także skosztować piw z dodatkami smakowymi  firmy Taiga, wśród których były między innymi tiramisu, mojito, banan i inne.




Następnie, po krótkiej przerwie na napoje gorące i zimne oraz ciacho, przyszedł czas na kolejne prezentacje. Jako pierwsza wystąpiła Agnieszka Wołczaska-Prasolik, znany w piwnym świecie jako Marusia, która przedstawiła wykład o browarach kontraktowych. Temat wywołał sporo kontrowersji i dyskusji o tym, czy powstawanie kolejnych 'kontraktowców' to dobry objaw rynkowy dla browarów stacjonarnych, czy ten jest wręcz odwrotnie. Część z przedstawicieli browarów optowała za tym, że browary kontraktowe są wielką szansą dla tych browarów, w których warzą swoje piwa, że to ma wpływ na sam rozwój browaru stacjonarnego, na wymianę doświadczeń pomiędzy podmiotami oraz na fakt większego zainteresowania klientów markami własnymi browarów stacjonarnych. W ramach zagrożeń, jakie mogą płynąć ze współpracy wymieniono chociażby zmniejszenie mocy przerobowej dla marek własnych browaru stacjonarnego, spadek atrakcyjności tychże marek wśród konsumentów, co wiąże się ze spadkiem wpływów pieniężnych z ich sprzedaży. Poza tym, były przedstawione obawy dotyczące faktu, że browar kontraktowy może się, że tak to ujmę, 'zwinąć' tak szybko jak mu się zechce, co odbije się także negatywnie na wpływy i plan warzeń w browarze. Ogólnie rzecz biorąc i krytycy i zwolennicy mieli swoje rację, z którymi ja także się zgadzam. Konkluzja była jednak taka, że wszystko zależy od umowy i poważnego myślenia o wspólnym interesie, 



Po tym wystąpieniu, na parkiecie pokazała się moja skromna osoba i przedstawiła prezentację na temat 'Marketing browarów a blogi piwne'. Kilkanaście dni temu, mając świadomość przybycia do Ciechanowa na te spotkanie, nie myślałem nawet o tym, że będę miał okazję wystąpienia przed zacnym gremium i powiedzenia kilku słów. O mojej prelekcji, że tak to ujmę, dowiedziałem się w Prima Aprilis, co na początku odebrałem jako żart, ale jak widać był to żart tynfa wart. Prezentacja, którą wygłosiłem wywołała także sporo emocji. Mówiłem o tym, czy w ogóle browary polskie współpracują z blogerami, jak ta współpraca wygląda, jakie są szanse na zacieśnienie współpracy i dlaczego warto współpracować z blogerami, jakie to może nieść korzyści dla obu stron. Temat można powiedzieć, był tylko 'liźnięty', gdyż przez 10 minut nie da się zbyt dużo powiedziec, nie mówiąc już o dyskusji, a temat ten warty jest chociażby pracy magisterskiej. Niestety sam siebie nie mogłem sfotografować, a zapomniałem poprosić o to innych, także zdjęcia z mojej przemowy tu nie będzie, ale będzie inne.


Po moim wystąpieniu wystąpił pan Krzysztof Antosik z firmy Ekma, który przedstawił ofertę analizatorów piwa.


Drugą część forum zakończyło wystąpienie Filipa Kowalewskiego z firmy Anderson-Negele, który także przedstawił ofertę aparatury kontrolno-pomiarowej swojej firmy.


Po drugiej krótkiej przerwie, przyszedł czas na dwie ostatnie odsłony spotkania. Jako przedostatni wystąpił mecenas Adam Brzeziński, który bardzo ciekawie poopowiadał o Kodeksie Pracy, skupiając się głownie na formach zatrudniania pracowników i jakie to za sobą niesie zagrożenia i szanse. Było o tym, które formy zatrudnienia są najatrakcyjniejsze dla pracodawcy, jak rozwiązywać stosunek pracy oraz jak działać, by nie dopuszczać do ewentualnych sporów sądowych.


Jako ostatni, wystąpił Sebastian Wawszczak z Akademii Morskiej w Gdyni, który przedstawił tezy dotyczące tradycji w odniesieniu do piwa. Wykładowca gdyńskiej uczelni mówił o tym, czym jest tradycja, jak ja można odnieść do piwa, o tym czy w Polsce możemy mówić o piwie tradycyjnym. W punktach przedstawione były uwarunkowania, które musi spełnić producent piwa, by można było piwo nazywać tradycyjnym, między innymi o tym, że dane piwo przez minimum 30 lat powinno być warzone niezmiennie jeśli chodzi o technologie, z tych samych składników, no i chyba najważniejsze, niedozwolone jest HGB. Było między innymi pytanie, czy piwo warzone w danym browarze od kilkudziesięciu lat w danym regionie chmielone przypuśćmy niemieckim chmielem, można uznać za tradycyjne polskie. 


Po ostatniej prezentacji przyszedł czas na pamiątkowe zdjęcia, między innymi z ekipą gościszewsko-alebrowarową oraz z piwnie-pozytywnie nastawioną do życia rodzinką, czyli ekipą gospodarza spotkania. Ważne, wszystkie powyższe prezentacje przedstawione podczas spotkania, będzie można wkrótce zobaczyć na stronie Agencji Promocji Biznesu.



Po tym wszystkim, przenieśliśmy się całą ekipą do Pubu Ciechan, gdzie odbyło się mniej oficjalne, ale za to bardzo smakowite spotkanie. W Pubie Ciechan, ponownie wszystkich przywitał gospodarz spotkania. 


Potem były już same bardzo przyjemne sytuacje. Sporo smakowitego, treściwego jadła, dobre piwo ze 'stajni' BRJ, między innymi Lwówek Jankes (będzie hit), Grand Prix, całkiem pijalne, choć oczywiście nie wybitne Bojan Kokosowe oraz wszystkie inne z oferty, a także genialne dyskusje przy piwie o piwie, historii, samolotach i wielu innych sprawach. Były także konkursy, śpiewanie i ta genialna atmosfera, która powinna być przy każdej piwnej biesiadzie. Uczestnicy forum mieli także okazję zwiedzić ciechanowski browar. Ja już zwiedzałem i tym razem wolałem sie skupic na rozmowach z uczestnikami.




W tak przyjemnej atmosferze czas, niestety, szybko mijał i człowiek nie spostrzegł się kiedy trzeba było wsiąść w taryfę i sunąc do pensjonatu. Osobiście uważam, że takie spotkanie jest okazją do wymiany doświadczeń, a co najważniejsze do integracji środowiska piwnego i około piwnego. Tym bardziej mi miło, że zaproszono mnie, jako blogera na te wydarzenie. Można rzec, że zadziałał tu genialny marketing grupy BRJ w odniesieniu do blogera piwnego. Serdecznie dziękuję jeszcze raz za możliwość bycia z Wami wszystkimi w Ciechanowie.

8 komentarzy:

  1. Zazdrość ;> Można wiedzieć co trzyma Pan Jakubiak na ostatnim zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To porterówka 30% alk. z Browaru Ciechan. Goście byli witani szotem tego trunku. Bardzo zacny :)

      Usuń
  2. Panie Tomaszu,

    Czy ma Pan dostęp do prezentacji Pani Agnieszki? Bardzo mnie ciekawi jaki pogląd mają na tę sprawę inni piwowarzy i chętnie bym prezentację przejrzał.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panie Tomaszu,
      niestety nie posiadam tejże prezentacji, ale jak napisałem we wpisie, będzie ona wkrótce dostępna na stronie www.apbiznes.pl. Kiedy dokładnie? Nie wiem, ale na pewno w najbliższych dniach :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Co dali na obiad? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, wszystkie prezentacje będą dostępne, moja też, jednakże moja wypowiedź była o wiele bardziej rozbudowana, niż slajdy w tle:-) Tomku, wkleiłeś zdjęcie pani od syropków Tajga jako Danutę Gut, wymień albo wyrzuć.
    Marusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, masz rację, ale gafa. Widzę, że Pani Danuty nie mam wśród zdjęć :(
      Pozdrawiam :) Tomek

      Usuń
  5. Można wygrać zgrzewkę piwa (Ja polecam perełkę)>>http://getthis.pl/p/6/1212/535/2

    OdpowiedzUsuń