Wczoraj, 17 sierpnia 2013 roku, w Cafe Lamus miała miejsce prezentacja piw z dwóch łotewskich browarów. Zaprezentowane zostały wyroby browarów Cēsu oraz Bauska.
Na pomysł, przybliżenia łotewskich piw polskim piwoszom, wpadł Krzysztof Figel - Konsul Honorowy Republiki Łotwy w Polsce. Zaproponował mi oraz Łukaszom z Cafe Lamus, by zrobić takie wydarzenie. Łukasze mieli zorganizować poczęstunek, a ja z Krzyśkiem byliśmy odpowiedzialni za przybliżenie tematu browarów na Łotwie oraz informacji o samym kraju.
Krzysztof Figel (pierwszy z lewej)
Browar Cēsu z miejscowości Kieś, to browar koncernowy, który wchodzi w skład fińskiej kompanii piwowarskiej Olvi. Jego początki sięgają roku 1590. Jest to drugi największy browar na Łotwie (największym jest Aldaris). W browarze są warzone głównie lagery - ciemne i jasne, średnio i mocno alkoholowe, pasteryzowane i niepasteryzowane. Jest jednym z bardzo niewielu browarów, które warzą piwa z dodatkiem gryki. W ofercie mamy też piwa z dodatkiem soków owocowych. Browar zajmuje się także dystrybucją produktów Heinekena.
Browar Bauska to stosunkowo młody browar. Powstał w roku 1981 na terenie ówczesnego kołchozu, w miejscowości Bauska. W swojej ofercie ma lagery jasne i ciemne, kwas chlebowy oraz podpiwki.
Za sprawą Krzyśka, do Cafe Lamus trafiły takie produkty jak: Cēsu Jasny Niefiiltrowany Niepasteryzowany z dodatkiem gryki, Cēsu Lager Bursztynowy, Bauska Ciemny Lager, Bauska Jasny Lager, Bauska Podpiwek oraz Bauska Kwas chlebowy. Gościom najbardziej przypadło do gustu piwo z dodatkiem gryki, które rozeszło się bardzo szybko. Ja tez wypiłem jedną szklankę tego piwa i mi smakowało.
Podczas rozmowy z Krzyśkiem, dowiedziałem się, że część piw nie dojechała z Łotwy, ale że jeszcze najprawdopodobniej przyjadą, więc prawdopodobnie będzie jeszcze jedna okazja na wypad do Cafe Lamus na łotewskie piwa. Dziękuję bardzo chłopakom z Cafe Lamus i Krzyśkowi za bardzo fajną imprezę i do zobaczenia ponownie.
I takich imprez powinno byc więcej. Niestety nie bywam na Twoich piwnych spotkaniach-ale kibicuję wiernie:)
OdpowiedzUsuńjaviki
A ja serdecznie zapraszam mimo wszystko :) Pozdrawiam i dzięki za kibicowanie. Tomek
UsuńOj gdybym miał bliżej to i bym bywał-ale spod Krakowa -cięzko się wybrać:)
OdpowiedzUsuńjaviki -też Tomek
Gratuluję ciekawej prezentacji no i oczywiście pysznej degustacji - zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :) Tomek
UsuńGryka wniosła dużo do smaku? Znam jej specyficzny smak z miodów i średnio mi pasuje do piwa.
OdpowiedzUsuń