niedziela, 18 sierpnia 2013

Prezentacja piw z łotewskich browarów w Cafe Lamus

Wczoraj, 17 sierpnia 2013 roku, w Cafe Lamus miała miejsce prezentacja piw z dwóch łotewskich browarów. Zaprezentowane zostały wyroby browarów Cēsu oraz Bauska. 


Na pomysł, przybliżenia łotewskich piw polskim piwoszom, wpadł Krzysztof Figel - Konsul Honorowy Republiki Łotwy w Polsce. Zaproponował mi oraz Łukaszom z Cafe Lamus, by zrobić takie wydarzenie. Łukasze mieli zorganizować poczęstunek, a ja z Krzyśkiem byliśmy odpowiedzialni za przybliżenie tematu browarów na Łotwie oraz informacji o samym kraju.

Krzysztof Figel (pierwszy z lewej)


Browar Cēsu z miejscowości Kieś, to browar koncernowy, który wchodzi w skład fińskiej kompanii piwowarskiej Olvi. Jego początki sięgają roku 1590. Jest to drugi największy browar na Łotwie (największym jest Aldaris). W browarze są warzone głównie lagery - ciemne i jasne, średnio i mocno alkoholowe, pasteryzowane i niepasteryzowane. Jest jednym z bardzo niewielu browarów, które warzą piwa z dodatkiem gryki. W ofercie mamy też piwa z dodatkiem soków owocowych. Browar zajmuje się także dystrybucją produktów Heinekena.

Browar Bauska to stosunkowo młody browar. Powstał w roku 1981 na terenie ówczesnego kołchozu, w miejscowości Bauska. W swojej ofercie ma lagery jasne i ciemne, kwas chlebowy oraz podpiwki.

Za sprawą Krzyśka, do Cafe Lamus trafiły takie produkty jak: Cēsu Jasny Niefiiltrowany Niepasteryzowany z dodatkiem gryki, Cēsu Lager Bursztynowy, Bauska Ciemny Lager, Bauska Jasny Lager, Bauska Podpiwek oraz Bauska Kwas chlebowy. Gościom najbardziej przypadło do gustu piwo z dodatkiem gryki, które rozeszło się bardzo szybko. Ja tez wypiłem jedną szklankę tego piwa i mi smakowało. 




Podczas rozmowy z Krzyśkiem, dowiedziałem się, że część piw nie dojechała z Łotwy, ale że jeszcze najprawdopodobniej przyjadą, więc prawdopodobnie będzie jeszcze jedna okazja na wypad do Cafe Lamus na łotewskie piwa. Dziękuję bardzo chłopakom z Cafe Lamus i Krzyśkowi za bardzo fajną imprezę i do zobaczenia ponownie. 

6 komentarzy:

  1. I takich imprez powinno byc więcej. Niestety nie bywam na Twoich piwnych spotkaniach-ale kibicuję wiernie:)
    javiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja serdecznie zapraszam mimo wszystko :) Pozdrawiam i dzięki za kibicowanie. Tomek

      Usuń
  2. Oj gdybym miał bliżej to i bym bywał-ale spod Krakowa -cięzko się wybrać:)
    javiki -też Tomek

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję ciekawej prezentacji no i oczywiście pysznej degustacji - zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gryka wniosła dużo do smaku? Znam jej specyficzny smak z miodów i średnio mi pasuje do piwa.

    OdpowiedzUsuń