środa, 16 kwietnia 2014

KKK, czyli Kuchnia Króla Kraftu - Smażone żeberka duszone w Książęcym Ciemnym Łagodnym

W trzecim odcinku Kuchni Króla Kraftu chciałbym zaproponować wam przepis, który pewnie wielu z was już zna, ale który nie ujrzał światła dziennego na blogu, co teraz nadrabiam. Zapraszam serdecznie na smażone żeberka duszone w piwie Książęce Ciemne Łagodne. Początkowo miałem użyć innego piwa, jakkolwiek wczoraj przyszła do mnie, bardzo niespodziewanie, paczka od tyskiego Księcia, w której między innymi była bardzo okazała książka poświęcona marce Książęce. 
 
 
Dlatego też, postanowiłem użyć skorzystać z jednego z piw z serii Książęce. Wybrałem, moim zdaniem najbardziej treściwe i pasujące, czyli wspomniane wyżej Książęce Ciemne Łagodne.
 
Co potrzeba nam do przygotowania tejże smakowitej potrawy, obliczonej na 5 porcji? Oto składniki:
- 1100 gramów żeberek - 19,10 PLN (całościowe zużycie piwa to ok. 750 ml),
- 2 butelki piwa Książęce Ciemne Łagodne - 5,58 PLN,
- 2 papryczki pepperoni - 0,70 PLN,
- 5 łyżek miodu (w tym wypadku był to lipowy) - 12,99 PLN/słoiczek 250 ml
- sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, oregano oraz ojej do smażenia. Całość zamyka się w sumie około 25,38 PLN + miód, jeśli nie ma w domu, co równa się około 5,08 PLN/porcję. 


Najpierw myjemy żeberka i kroimy je na kawałki. Po tym przyprawiamy solą i pieprzem (obtaczamy żeberka w mieszaninie soli i pieprzu). Tak przyprawione kawałki żeber wrzucamy do miski. Potem posypujemy żebra przyprawami i smarujemy miodem i wszystko zalewamy zawartością jednej butelki Książęcego Ciemnego Łagodnego. Na koniec kroimy papryczki pepperoni i dodajemy je do marynaty. 


Miseczkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin do lodówki. W moim przypadku było to 19 godzin. Następnie wyciągamy zamarynowane żebra i zaczynami smażyć na patelni do mocnego zarumienienia się.
 

Po usmażeniu się żeber, wkładamy je do brytfanny i układamy na dnie. 
 

Po tej czynności wszystko zalewamy marynatą z miski i dolewamy piwem z następnej butelki, tak by przykryć mięso.
 

Następnie dusimy wszystko na wolnym ogniu przez około półtorej godziny.
 
 
Po tym czasie żeberka gotowe są do spożycia.
 
 
Gotowe żebra są gotowe do podania i spożycia. Można je podawać z ziemniakami i surówka lub ogórkami: kiszonymi lub korniszonami. Ja sam podaję je z ogórkami kiszonymi i podaję ze świeżą bułką. Smakują wybornie, tak słodko-pikantnie, co bardzo lubię. Do tego wyczuwalne nuty piwne. Jednym słowem mniam.
 
Przygotowanie całości, oprócz czasu marynowania, to około dwóch godzin. Chętnym, polecam spróbowac się z tym zmierzyć. Smacznego!
 
A co w kolejnym odcinku? Hmm, pewnie będzie zupa lub coś z deserów, ale to wszystko jeszcze w fazie planowania.

2 komentarze:

  1. Ogóras! A książka pięknie wydana trzeba im przyznać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, książka pięknie wydana + interesujące przepisy!

      Usuń