wtorek, 8 kwietnia 2014

KKK, czyli Kuchnia Króla Kraftu - Pierś z kurczaka z warzywami w Ciechanie Miodowym

Kolejny, drugi odcinek Kuchni króla Kraftu miał się ukazać wczoraj, jakkolwiek z braku czasu, niestety nie miałem okazji zrobienia czegokolwiek. Teraz nadrabiam zaległości i pora na obiecany wpis. W tym odcinku chciałbym wam przedstawić prosty wpis na zrobienie pysznego, szybkiego dania obiadowego. Przed państwem pierś z kurczaka z warzywami, a wszystko to w sosie na bazie piwa Ciechan Miodowe.

Co potrzeba do przygotowania tejże treściwej potrawy, obliczonej na 4 porcje? Oto składniki:
- 700 gramów piersi z kurczaka - 11,12 PLN,
- 1 butelka Ciechan Miodowe - 4,99 PLN,
- 1 papryka pomarańczowa - 2,95 PLN,
- 1 papryka czerwona - 2,06 PLN,
- 1 papryczka pepperoni - 0,33 PLN,
- 1 puszka kukurydzy - 3,15 PLN,
- 2 torebki ryżu - 1,79 PLN,
- sól, papryka słodka, pieprz ziołowy do przyprawienia oraz ojej do smażenia.
Całość zamyka się w sumie 26,39 PLN, co równa się około 6,60 PLN/porcję. 


Najpierw myjemy piersi i kroimy je na drobne kawałki. Po tym przyprawiamy solą, ostrą papryką oraz pieprzem ziołowym. Po wymieszaniu przypraw z kawałkami piersi z kurczaka, odstawiamy wszystko na około 15 minut. 


W tym czasie myjemy i kroimy papryki (oprócz tej pepperoni) na drobną kosteczkę. Nalewamy odrobinę oleju na dość głęboką patelnię, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę. Wszystko dusimy przez około 20 minut na średnim ogniu.


W momencie, gdy warzywka przyjemnie się duszą, bierzemy kuraka i wrzucamy na drugą rozgrzaną patelnię celem usmażenia. Smażymy bardzo delikatnie, nie przypiekamy zbyt mocno, by mięso kuraka było delikatne i soczyste. 


Po usmażeniu kurczaka, odcedzamy go od roztworu, który powstał podczas smażenia i dodajemy mięso do warzyw. Czemu odcedzam mięso? Gdyż chcę, by głównym składnikiem sosu, było piwo. Po dodaniu kurczaka, wlewam bardzo powoli piwo, by się nie spieniło, dodaję drobno pokrojoną papryczkę pepperoni i wszytko jeszcze raz przyprawiam ostrą papryką oraz pieprzem ziołowym. Podgrzewam wszystko na średnim ogniu przez około 15-20 minut. W całej kuchni zaczyna przyjemnie pachnieć aromatami słodowo-miodowo-przyprawowymi.


W tym samym czasie gotuję ryż. Po jego ugotowaniu podaję ryż na talerzu i polewam przygotowana potrawą.

Potrawa jest w miarę treściwa i dość ostra. Dla osób, które są mniej tolerancyjne na pikantność, polecam rezygnację z pepperoni oraz mniejszą dawkę pieprzu. Ja podałem wszystko na płaskim talerzu, jakkolwiek proponuję także podanie tego wszystkiego w chińskiej porcelanowej miseczce i spożywanie potrawy chińską porcelanową łyżką!

Przygotowanie wszystkiego zajęło mi godzinę czasu, nie licząc oczywiście wyprawy do sklepu po składniki. Jak widać powyżej, bardzo prosto to robi jest proste, a całość smakuje bardzo wybornie i lekko. Jeśli chodzi o nas piwoszy, to obecność Ciechana Miodowego jest bardzo wyraźnie zaznaczona, tyle że tutaj w ostrzejszej troszkę formie. Serdecznie polecam i ... smacznego!

5 komentarzy:

  1. Przepis ok ale do tych warzywek dodałbym jeszcze jedną cebulę i ząbek czosnku i wtedy było by super. ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście przepisem można się bawić na różne sposoby :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jedna mała, czepialska uwaga "700 gram piersi z kurczaka" - gramÓW.

    PS. Dzisiaj wypróbuję ten przepis, zapowiada się super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz oczywiście rację Bartosz, mea culpa :)

      PS. Smacznego życzę :)

      Usuń