poniedziałek, 10 marca 2014

Marcowe Warsztaty Piwowarskie Browaru Piwna - Witbier wg receptury Łukasza Pawlaka

Kilka dni marca już za nami, więc nadszedł czas na kolejne Warsztaty Piwowarskie Browaru Piwna, a co za tym idzie trzecie już spotkanie z cyklu Konkurs Piwowarów Domowych. Tym razem współgospodarzem spotkania był Łukasz Pawlak, znany w trójmiejskim światku piwowarów domowych jako Budyń Endorfinowy. Podczas spotkania Łukasz warzył belgijskiego witbiera. 


Do uwarzenia swojego piwa Łukasz użysz takich oto składników: słody pilzneński i biscuit, płatki pszenne i owsiane, cukier, chmiele (Opal, Kohatu) oraz dodatki curacao, kolendra, aframon madagaskarski rajskie ziarna), suszone liście limonki Kaffir. Do fermentacji użyto drożdży Wyeast Forbidden Fruit. 

Spotkanie z Łukaszem i witbier'em, było najdłuższym jak do tej pory. Wszystko perfekcyjnie prowadzone pod czujnym okiem piwowara i jego pomocników. 




Jak to zazwyczaj mam miejsce podczas spotkań warsztatowych, tak i teraz było sporo ciekawych dyskusji, pytań do piwowara i konsultacji piwowarskich.


Ostatnie spotkanie warsztatowe było tak wspaniałą okazją do tego, by skosztować pierwszego piwa uwarzonego podczas Konkursu Piwowarów Domowych, czyli German IPA spod ręki Artura Puszkarczuka. Uczestnikom warsztatów piwo nalewał sam autor.



Publika dość entuzjastycznie przyjęła arturowe piwo. Podczas przyszłomiesięcznych warsztatów będzie okazja do skosztowania dwóch warsztatowych piw, czyli mild'a Dariusza Cieśli oraz witbier'a łukaszowego właśnie. 



Marcowe warsztaty za nami i Konkurs Piwowarów Domowych można by rzec, że także. Jakkolwiek najciekawsze przed nami. Czeka nas jeszcze ocena konkursowych piw, no i majowe warzenie 'czempiona'. A kto wygra, które piwo okaże się najlepsze? Dowiemy się już w przyszłym miesiącu. Co do tego, co czeka nas na następnych warsztatach, to jeszcze wszystko jest na etapie dyskusji. Tak, czy siak, serdecznie zapraszam już na kolejne spotkanie piwowarskie.

4 komentarze: