wtorek, 11 marca 2014

Warzenie Pilsa w nowej, limitowanej odsłonie w Browarze Piwna - Akt III - Iunga, Sybilla i Lubelski

Nadszedł w końcu czas na ostatnie 'limited edyszyn' jeśli chodzi o temat pilsów ostatnio warzonych w Browarze Piwna. Tym razem wraz z Wojtkiem uwarzyliśmy pilsa chmieląc trzema odmianami polskiego chmielu: Iunga, Sybilla oraz Lubelski.

Zaczęliśmy, dość mocno niewyspani, o godzinie szóstej rano. Nie bójcie się jednak, sam pils będzie nie tylko wyspany, ale nawet dość mocno zrelaksowany i mam wielką nadzieję, niesamowicie smakowity i pijalny. Nasze niewsypanie skutkowało jednak tym, że dość często podczas warzenia, zapominaliśmy odpalić aparat, by uwiecznić te epokowe wydarzenie.
 





Jak napisałem wyżej pils został nachmielony trzema polskimi odmianami. W sumie na warkę 8,5 hl użyliśmy 1500 gram chmielu, z czego na goryczkę wrzucona została Iunga w ilości 700 gram, a na aromat Sybilla i Lubelski w ilości po 400 gram.
 



'Triple Hop Pils' już ugotowany. Czas na schłodzenie i podróż rurami do fermentora. Za jakieś pięć-sześć tygodni będzie można się nim raczyć. Wkrótce także nieco więcej informacji na temat pierwszego Pilsa z limitowanej edycji, czyli chmielonego Iungą.
 
Wojtek, kolejny raz wspaniała piwowarska przygoda. Dziękuję i do ponownego warzenia.

4 komentarze:

  1. Panie Tomku,

    Coś mi tu nie pasuje. Na 8 500 litrów Pilsa użyliście 1,5kg chmielu? Chyba nie! :D Może 15kg? Wtedy uwierzę. Tym bardziej, że na jednym z opakowań od chmielu wyraźnie jest napisane 5,00kg. :)

    PiwowarTomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Piwowarze Tomku. Proszę spojrzeć jeszcze raz na wpis. Napisałem 8,5 hl (hektolitrów), czyli 850 litrów :) Półtora kilo w tym wypadku to wystarczająca ilość :)
      Pozdrawiam Tomek :)

      Usuń
    2. Zgadza się. Przecinki rzecz trudna ;). Czyli 850 litrów to jednorazowe wybicie w Browarze Piwna?

      Usuń
  2. fajnie zobaczyć to na żywo :)

    OdpowiedzUsuń