Nadszedł w końcu czas na ostatnie 'limited edyszyn' jeśli chodzi o temat pilsów ostatnio warzonych w Browarze Piwna.
Tym razem wraz z Wojtkiem uwarzyliśmy pilsa chmieląc trzema odmianami polskiego chmielu: Iunga, Sybilla oraz Lubelski.
Zaczęliśmy, dość mocno niewyspani, o godzinie szóstej rano. Nie bójcie się jednak, sam pils będzie nie tylko wyspany, ale nawet dość mocno zrelaksowany i mam wielką nadzieję, niesamowicie smakowity i pijalny. Nasze niewsypanie skutkowało jednak tym, że dość często podczas warzenia, zapominaliśmy odpalić aparat, by uwiecznić te epokowe wydarzenie.
Jak
napisałem wyżej pils został nachmielony trzema polskimi odmianami. W
sumie na warkę 8,5 hl użyliśmy 1500 gram chmielu, z czego na goryczkę
wrzucona została Iunga w ilości 700 gram, a na aromat Sybilla i Lubelski
w ilości po 400 gram.
Wojtek, kolejny raz wspaniała piwowarska przygoda. Dziękuję i do ponownego warzenia.
Panie Tomku,
OdpowiedzUsuńCoś mi tu nie pasuje. Na 8 500 litrów Pilsa użyliście 1,5kg chmielu? Chyba nie! :D Może 15kg? Wtedy uwierzę. Tym bardziej, że na jednym z opakowań od chmielu wyraźnie jest napisane 5,00kg. :)
PiwowarTomek
Witam Piwowarze Tomku. Proszę spojrzeć jeszcze raz na wpis. Napisałem 8,5 hl (hektolitrów), czyli 850 litrów :) Półtora kilo w tym wypadku to wystarczająca ilość :)
UsuńPozdrawiam Tomek :)
Zgadza się. Przecinki rzecz trudna ;). Czyli 850 litrów to jednorazowe wybicie w Browarze Piwna?
Usuńfajnie zobaczyć to na żywo :)
OdpowiedzUsuń