poniedziałek, 24 czerwca 2013

Amber - Amber Chmielowy

Przedstawiam piwo Amber - Amber Chmielowy.



Zawartość ekstraktu: 11,3%.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj.

Kolor: jasnozłoty, klarowny.

Zapach: wyraźnie słodowy, w tle lekkie niuanse chmielowe.

Smak: wyraźnie słodowy, lekko słodkawy, w tle i na finiszu delikatna tępa goryczka.

Piana: biała, wysoka, średnio gęsta, dość szybko opada, zostawia osady na szkle.

Pasteryzacja: tak.

Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.

Opakowanie: butelka 0,33l, bezzwrotna.

Producent: Browar Amber


Podsumowanie:

Dużo czasu minęło od mojej ostatniej konsumpcji piwa z Browaru Amber, więc sobie sięgnąłem po ostatnią nowość z Bielkówka. Tym piwem jest Amber Chmielowy. Zbyt wiele sobie nie wyobrażałem zaczynając degustację, a jak było naprawdę? Piwo ma ładną jasnozłotą barwę i jest bardzo klarowne. Piana z początku cieszy oko, jakkolwiek szybko zaczyna się redukować do zera, po drodze zostawiając miłe osady. W zapachu dominują aromaty słodowe, które wyraźnie przykrywają aromaty chmielowe, dzięki czemu ich intensywność jest minimalna, ale wyczuwalna. W smaku podobnie, wyraźna, słodkawa słodowość, a w tle i na finiszu delikatna goryczka. Wysycenie piwa na bardzo wysokim poziomie. Buteleczkę, bączka, zdobi ni to ładna, ni to brzydka etykieta, taka zwykła bym powiedział. Plus za papier metalizowany oraz najważniejsze dane. Konkluzja po wypiciu tego piwa? Hmm, taki bardzo delikatny lager, coś na kształt pilsa, ale bez fajerwerków.

Moja ocena: 
Kolor: - 9
Piana: - 7
Zapach: - 6
Smak: - 6
Etykieta: - 6

Ocena całościowa: 6,65/10

4 komentarze:

  1. Mam pytanie innego rodzaju, czy zawsze piwo z beczki [kega] w barze, jest NIEPASTERYZOWANE? Pisałeś że piłeś Kormorana Weizenbocka w pubie z beczki i był niepasteryzowany, zastanaiwam sięczy inne piwa z beczki warto pić bo też będą niepasteryzowane?
    Michal, pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michał, to wszystko zależy od browaru oraz technologii pasteryzacji jakiej używają. Jeśli browar wyposażony jest w pasteryzatory przepływowe, to zazwyczaj piwo w kegu jest pasteryzowane. Oczywiście, jeśli browar chce, może rozlać do kega bez wcześniejszej pasteryzacji. W przypadku pasteryzatorów tunelowych, z tego co wiem, można spasteryzować tylko piwa już rozlane do butelek i puszek, a jak to wtedy wygląda z kegami, wybacz, ale nie mam takiej wiedzy.
      Pozdrawiam - Tomek

      Usuń
  2. Brewmeister Armageddon - przypadkiem dowiedziałem się o tym szkockim piwie, jest najmocniejsze na świecie - mógłbyś zdobyć, spróbować i opisać wrażenia ??
    Aha, ma 65% :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak. W UK cena piwa wzrasta wraz ze wzrostem woltażu. Mają tak jakieś uwarunkowania podatkowe z tym związane i pewnie te piwo, jeśli w ogóle bym je dostało, to kosztowało by około ... 300-350 PLN za butelkę. Wybacz, ale obecnie nie rzucę się na taki wydatek ;-)

      Pozdrawiam
      Tomek

      Usuń