Kolejny wtorek za nami i za nami także kolejne spotkanie z cyklu Piwna Polemika Tomka Browarnika, które odbyło się w gdańskiej Degustatorni. Tym razem tematem spotkania były polskie piwa miodowe i te, w którym miód jest jednym z dodatków, jedną z 'przypraw'.
Podczas polemiki można było dowiedzieć się troszkę o historii warzenia piw z dodatkiem miodu w Polsce, powodach dlaczego te piwa sa tak popularne w Polsce,o prekursorach, a także o tym w których momentach warzenia piwa dodaje się miód, o tym jakie miody są dodawane do piw, na bazie jakich piw powstają piwa miodowe, o wynalazkach miodowo-owocowych oraz o przykładach, w których zastosowany miód wyszedł naprawdę na dobre piwom.
W trakcie polemiki, słuchacze mieli okazję dowiedzieć się, jakie browary polskie produkują piwa miodowe, jakie są najpopularniejsze marki oraz o tym, jak piwo można zepsuć dodatkiem sztucznego miodu i sztucznych aromatów miodowych.
Była oczywiście także degustacja próbek piw miodowych. Wojtek, menadżer gdańskiej Degustatorni, poczęstował słuchaczy Ciechanem Miodowym oraz Miodnym z Kormorana. Mimo wszelkich negatywnych opinii na temat piw miodowych oraz niezbyt poważnego traktowania ich przez piwnych smakoszy, temat się podobał, było sporo pytań, a piwa naprawdę smakowały zebranym uczestnikom spotkania.
Jak zawsze było bardzo sympatycznie, a godzinna polemika minęła jak z bicza strzelił. Za tydzień kolejne spotkanie i już teraz mogę wam zdradzić, że będzie interesująco. Na warsztat wezmę pewien browar, którego piwa to najwyższa polska półka. Serdecznie zapraszam na przyszłotygodniowe spotkanie.
Tomku, słowo "gawiedź" jest wyrazem o wydźwięku pejoratywnym. Trochę nieuprzejme jest używanie go w odniesieniu do swoich gości...
OdpowiedzUsuńhttp://sjp.pwn.pl/slownik/2460993/gawied%C5%BA
Zmieniłem, by było z większym szacunkiem dla tych sympatycznych osób ;)
Usuńoj tam ale za to była to gawiedź z najwyższej półki :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, rzekłbym, że 'szanowna gawiedź', ale zmieniłem, by nie obrażać uczuć zebranych osób :)
Usuń