wtorek, 6 maja 2014

KKK, czyli Kuchnia Króla Kraftu - Shake a la Smoky Joe (AleBrowar)

Dzisiejszego dnia, jako, że w Olsztynie ponownie się ociepliło, a słońce pięknie muskało promieniami, postanowiłem się orzeźwić i pomyślałem sobie, że zrobię sobie shake. W tym samym momencie do głowy mi przyszło, żeby zrobić go na bazie piwa. Pod uwagę brałem porter bałtycki lub stout. Padło na stout. Poszedłem do sklepu i do wyboru miałem Dobry wieczór z Pinty i Smoky Joe (wersja fanowska) z AleBrowaru. Uznałem, że połączenie kabli, asfaltu i torfu z lodami i mlekiem to właśnie będzie to. I tak przyszedł właśnie pomysł na shake a la Smoky Joe. 
 
Co potrzeba nam do przygotowania tego shake'a, ilości obliczonej na 2 porcje? Oto składniki:
- 1 butelka piwa AleBrowar Smoky Joe (wersja fanowska) - 7,60 PLN,
- 250 gramów lodów śmietankowych (około 0,5 litra) - 2,99 PLN,
- 1 banan - 0,80 PLN,
- 200 ml mleka 2,0% - 0,80 PLN,
- wiórki kokosowe dla przyprawienia i truskawki do smaku,
Całość zamyka się w sumie około 12,20 PLN, co równa się około 6,10 PLN/porcję. 


Do miski (w moim przypadku) wlewamy mleko, wrzucamy lody oraz - zmrożone wcześniej - pokrojone kawałki banana oraz wiórki kokosowe. 


Zaczynamy mieszać wszystko blenderem, po około 10 sekundach dodajemy piwo i wszystko dalej miksujemy do całkowitego rozdrobnienia bananów i wymieszania się wszystkich składników.
 

Po tym wszystkim, nie pozostaje nam nic innego, jak wlać gotowy płynny produkt do ... shaker'a i ozdobić truskaweczką. 
 

Całość smakuje, hmm, z początku bardzo mocno czuć nuty pochodzące od piwa, czyli wspomniane wcześniej nuty asfaltowe, palonych kabli, torfowe, delikatnie czekoladowe. Po pewnym czasie dochodzą smaki banana oraz te od lodów śmietankowych. Polecam odstawić gotowy produkt do lodówki na około 10 minut, by całość się ułożyła. Po tym czasie wszystko jest lepiej zbalansowane. Bardzo rześkie i smakowite. Shake, jako, że z dodatkiem piwa, jest delikatnie nagazowany, co dostarcza miłych doznań na języku. Naprawdę polecam na gorący, słoneczny dzień. Smacznego!
 
Przygotowanie samego shake'a to czas około 5 minut, nie licząc czasu zamrażania banana, który u mnie wyniósł 60 minut.
 
Za tydzień natomiast, ponownie wrócimy do treściwszych smakołyków.  

2 komentarze:

  1. Tomku dzięki za cykl KKK. Podam Ci mój przepis na czekoladę.
    0,3l piwa ciemnego (najlepiej porter np Okocim) (w wersji podstawowej jest mleko)
    ok 100 g tłuszczu (ja daję masło)
    ok 0,5 szkl cukru (ja daję ciut mniej)
    ok 2-4 łyzek czubatych kakao (zależy jak mocno kakaową chcesz mieć czekoladę -dla mlecznej słodkiej więcej cukru mniej kakao dla gorzkiej więcej kakao mniej cukru)
    ok 100 -200 g mleka w proszku (uwaga to sypie na "oko" -mleko w proszku typowe -nie granlulowane).
    do tego albo wanilia albo cukier waniliowy lub aromat i dodatki owocowe jakie chcemy (orzechy, migdały, rodzynki, płatki kukurydziane, ciastka...itp)
    W garnuszku podgrzewamy porter dodając masło, cukier, wanilię. Gdy wszystko będzie jedną masą dodajemy kakao- bardzo dokładnie mieszając do idealnego rozpuszczenia-nie może być grudek. Na koniec dosypujemy mleko w proszku-i znów mieszamy. Im dłużej będziemy mieszali tym lepszą konsystencję będzie miała czekolada. Ja doprowadzam do postaci bardzo gęstego ciasta -ale żeby dało się w miarę mieszać. To powoduje że po zastygnięciu czekolada nie jest twarda tylko lekko ciągnąca. Przekładam do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia (łatwiej odrywać). Po przełożeniu schładzamy -najlepiej w lodówce ok 2h (min) Po tym czasie delektujemy się pyszną czekoladą z posmakiem porterowym. Myślałem nad dodaniem Smoky Joe -ale na razie myślałem:) Tą samą czekoladę robię w wersji z mlekiem dla dzieci-znika migiem-moja dłużej-ale to dlatego że ja sam tylko jem:)
    javiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WOW! Dzięki wielkie, kto wie, może zrobię dedykowany z tym przepisem, któż to wie ;) Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie! Tomek

      Usuń