piątek, 7 października 2011

Jagiełło - Miodowe

Przedstawiam piwo Jagiełło Miodowe.



Zawartość ekstraktu: 12,1%.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj.

Kolor: złocisty, bardzo klarowny.

Zapach: lekko wyczuwalny, chmielowo-słodki.

Smak: dość słodki, lekko miodowy, w tle delikatna goryczka.

Piana: wysoka, mocno pęcherzykowa, średni czas opadania, pozostawia miły osad.

Pasteryzacja: tak.

Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.

Opakowanie: butelka 0,33l, zwrotna.

Producent: Browar Jagiełło



Podsumowanie:

Opisując to piwo, muszę na początku nadmienić, że browarnicy browaru Jagiełło zapragnęli mieć także w swojej ofercie piwo miodowe i stworzyli właśnie Miodowe. Czy ten krok był właściwy, pewnie przy obecnej popularności tego typu piw, jak najbardziej, ale czy właściwy, to już inna bajka. Piwo to jest o smaku miodowym, a nie miodowe, co znaczy ni mniej ni więcej, że jego smak zawdzięcza sztucznemu miodowi, czy innemu sztucznemu związkowi, co już raczej nie wpływa dobrze na ocenę tego piwa. Plusem są właściwie piana i butelka, granacik, które ja strasznie uwielbiam. Piwo jest strasznie klarowne, a moim zdaniem miodowe piwa, powinny być lekko mętne, właśnie od miodu, który w nich się znajduje, tu tego nie odnajdziemy. Dodatkowo, butelkę zdobi etykieta, która w porównaniu do innych widzianych na rynku, wypada bardzo blado. Jednym słowem, jest to miodowe piwo pozbawione miodu, a więc ocena sama się nasuwa.

Moja ocena: 
Kolor: - 6
Piana: - 9
Zapach: - 6
Smak: - 4
Etykieta: - 2

Ocena końcowa: 5,71/10

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza