poniedziałek, 24 października 2011

Raciborskie Zielone

Przedstawiam piwo Raciborskie Zielone.



Zawartość ekstraktu: 11,0%.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj.

Kolor: ciemnozielony, zgniła wręcz zieleń, mętny.

Zapach: niezbyt intensywny, lekko słodowo-słodki, czuć nuty chmielowe.

Smak: lekko słodki, chmielowy, od środka do finiszu mocno wyczuwalna goryczka i chlebowość.

Piana: średnio wysoka, kremowo-zielona, średnio pęcherzykowa, średni czas opadania, pozostawia nikłe osady.

Pasteryzacja: tak.

Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.

Opakowanie: butelka 0,5l, zwrotna.

Producent: Browar Zamkowy


Podsumowanie:

Po raz drugi, z wielką dozą nieśmiałości zasiadam do oceniania piwa ... zielonego, tak, tak proszę państwa, piwa zielonego. Nie wiem, co to za wymysł polskich browarów, by produkować piwa zielone, pewnie ma to związek ze świętem Świętego Patryka, ale to chyba raczej nie polskie święto i raczej polskie browary, moim skromnym zdaniem, nie powinny w ten sposób tego celebrować i tak szpecić chmielowe trunki. Ale wracamy do konkretów. Piwo Raciborskie Zielone to trunek o dziwacznym, zgniłym zielonym kolorze (podobno barwnik naturalny, ale jakoś w to nie wierzę), z nawet ciekawą pianką, choć też zielonkawą, z nawet przyjemnym zapachem i smakiem. Podoba mi się jego mętność. Wyglądem na pewno wygrywa z 'ludwikiem' Lubuskiego, smakowo przyznam szczerze, że także, mniej odczuwalna sztuczność, tylko ciut za słodkie dla mnie i zbyt mocno wysycone, szczypie w język i podniebienie. Piwo mimo, że jest słodkie, to jest także mocno goryczkowe, szczególnie na finiszu i to jest plus tego piwa, czym nawet się broni. Piwo na pewno na lato i lekki szpan na plaży. Wielkim plusem raciborskiego Zielonego jest etykieta, bardzo gustowna, szkoda tylko, że zielone piwo nie jest wlewane w zielone butelki, bardziej by to pasowało. Ogólnie piwo nawet dobre, z naprawdę przyjemną goryczką, ale ... no właśnie, jest zielone.

Moja ocena: 
Kolor: - 2
Piana: - 5
Zapach: - 8
Smak: - 7
Etykieta: - 9

Ocena całościowa: 6,26/10

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza