czwartek, 18 grudnia 2014

KKK, czyli Kuchnia Króla Kraftu - Żapotto

Po długim czasie niebytu, nadszedł w końcu najwyższy czas na kolejny odcinek Kuchni Króla Kraftu. Przed świętami, jako że na dworze całkiem zimno, postanowiłem zrobić coś treściwego, pożywnego i rozgrzewającego. Padło na risotto, które zrobiłem nieco na bazie piwa Żywiec APA, więc nazwałem danie żapotto. 

Co jest potrzebne do przygotowania tego 'żapiego' dania, obliczonego na 4 porcje? Oto składniki:
- 600 gramów surowej piersi z kurczaka - 8,40 PLN,
- 1 butelka piwa Żywiec APA - 3,89 PLN,
- 300 gramów ryżu - 1,40 PLN,
- 1 mała puszka kukurydzy - 2,51 PLN,
- 1 sos chili słodki - 3,24 PLN,
- 1 czerwona papryka - 1,60 PLN,
- 1 czerwona papryka peperoni - 0,47 PLN,
- 1 czerwona cebula - 0,50 PLN, 
- 50 gramów masła - 0,80 PLN
- sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, rozmaryn, oregano oraz ojej do smażenia. Całość zamyka się w sumie około 22,81 PLN, co równa się około 5,70 PLN/porcję. 


Na początku myjemy papryczki, kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy kukurydzę i drobno posiekaną cebulę. Wszystko to dusimy na niewielkim ogniu. 


Gdy wszystko się dusi, myjemy piersi, by potem pokroić je również na drobne kawałeczki. Przyprawiamy je solą, czarnym pieprzem i papryką. Dodajemy do uduszonych warzyw i smażymy wszystko na średnim ogniu. 



W tym samym czasie, na drugą patelnię wsypujemy ryż i zalewamy go piwem tak, by przykryć ziarna. Ryż gotujemy (dusimy) w piwie, na średnim ogniu przez około 20 minut. W tym czasie nasza kuchnia wypełnia się mocno cytrusowymi i żywicznymi aromatami. Naprawdę boska aromaterapia.


Po wyparowaniu piwa, dodajemy ryż do mięsa i warzyw. Dodajemy sos chili, masło i wszystko przyprawiamy. Wszystko to lekko podsmażamy na niewielkim ogniu przez dosłownie kilka minut.


Po ugotowaniu się zawartości patelni, wyjmujemy talerze i podajemy gotową, bardzo smakowicie pachnącą potrawę.


Potrawa jest treściwa, smakowita, taka słodko-pikantna, ale doskonale wiecie, że ja strasznie lubię potrawy pikantne, dania wyraziste

Przygotowanie całości trwa około godziny. Danie łatwe, lekkie i przyjemne. Jeśli ktoś ugotuję taką masę jedzenia i nie da rady zjeść wszystkiego na raz, to nie zawiedzie się jej smakiem także następnego dnia. Z doświadczenia wiem, że po kilku godzinach wszystko jeszcze lepiej się 'przegryzie'. Smacznego!

A co w kolejnym odcinku? Nie wiem jeszcze, ale mogę wam obiecać, że nie będziecie musieli obecnie tak długo czekać na kolejny kulinarny wpis. Serdecznie zapraszam!

4 komentarze:

  1. Gdzie można dostać Żywiec APA za 3,89? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie w ogóle można dostać Żywiec APA ;) Bo ja nigdzie nie spotkałam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Gda to nie do końca wiem, ale ja kupowałem w REALu w Olsztynie, więc pewnie na Przymorzu w 'Rilu' tez powinien być :)

      Usuń
  3. Topaz, Stokrotka, Polo Market (tu był niedawno za 3,69)

    OdpowiedzUsuń