poniedziałek, 10 lutego 2014

Lutowe Warsztaty Piwowarskie Browaru Piwna - Mild wg receptury Dariusza Cieśli

W ostatnią niedzielę odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Konkurs Piwowarów Domowych w ramach Warsztatów Piwowarskich Browaru Piwna. Tym razem w trakcie spotkania warzone było piwo w angielskim stylu Mild, a gospodarzem warzenia był gdański piwowar domowy Dariusz Cieśla, według którego receptury warzone było powyższe piwo. 


Do przygotowania swojego piwa Darek przygotował takie oto składniki: słody (Pale Ale, karmelowy 150, słód czekoladowy ciemny i jęczmień palony), chmiel East Kent Goldings oraz drożdże Safale S-04.

Jak zawsze podczas spotkań warsztatowych, prowadzący warsztaty zapraszał chętnych do współpracy podczas zacierania i filtracji. 


Uczestnicy spotkania, jak zawsze, byli mocno zaciekawieni procesem warzenia, zadawali dużo pytań, konsultowali się z piwowarem, pytali o doświadczenie w warzeniu piwa, ulubione style i inne.



Mild obecnie fermentuje w domu u Darka. Piwo, które uwarzył miesiąc temu Artur Puszkarczuk parę dni temu zostało rozlane do butelek i spokojnie sobie leżakuje. Uczestnicy warsztatów będa mogli go skosztować podczas przyszłomiesięcznych warsztatów, kiedy to Łukasz Pawlak będzie warzył witbier'a według swojej receptury.

Ogólnie rzecz ujmując, po raz kolejny było miło, sympatycznie i smakowicie (można było skosztować piw w stałej ofercie Browaru Piwna oraz nowego, sezonowego Schwarzbier'a). Piwowar zadowolony, uczestnicy zadowolenie i gospodarz, czyli Browar Piwna zadowolony także. 


Lutowe warsztaty poza nami. Serdecznie zapraszam teraz na warsztaty marcowe i na warzenie wspomnianego wyżej witbier'a.

2 komentarze:

  1. a wiadomo czy tego Wita to Budyń w Speidelu będzie warzył?

    OdpowiedzUsuń