środa, 20 września 2017

Z wizytą w Browarze Ukiel w Olsztynie

Już jakiś czas temu, doszły mnie słuchy, że w dzielnicy Gutkowo powstaje trzeci olsztyński stacjonarny browar. Plotki okazały się prawdą, więc postanowiłem pojechać w miejsce, gdzie mnie więcej miał znajdować się owy piwowarski przybytek, by sprawdzić, jak sprawa wygląda z danym browarem, jak przebiegają postępy. W momencie, gdy przybyłem na miejsce, okazało się, że browar jest już ... skończony. Troszkę mnie to zdziwiło, gdyż, w naszym piwnym światku bywa, że tego typu inwestycje przechodzą tak bez echa. Chodzi dokładnie o Browar Ukiel. Ukiel, dla niewtajemniczonych, to największe olsztyńskie jezioro, które przez olsztynian, pospolicie jest nazywane Krzywym. To nad tym jeziorem, odbyły się ostatnie Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych

Browar Ukiel mieści się, jak wspomniałem powyżej, w dzielnicy Gutkowo, na ulicy Żurawiej.


Za projektem Browar Ukiel, stoi dwóch przyjaciół, domowych piwowarów i cydrowników, w postaci Macieja Uszpolewicza oraz Leszka Gałaszewskiego. Wyposażeniem browaru zajęła się firma Minibrowary.pl.


Sercem browaru jest dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 5 hektolitrów, która znajduje się tuż naprzeciw jednego z wejść do browaru. Można rzec, że wita swoim jestestwem piwowara i wszystkich gości, którzy przechodzą przez wrota browaru.





W pomieszczeniu obok, znajduje się leżakownia, którą wypełnia siedem zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 10 hektolitrów każdy.




Browar, według zapewnień właścicieli ma, na początku swojej działalności, wypuszczać piwa tylko w butelkach i zaopatrywać tylko lokalny rynek. Ciekawostką jest, że piwa będą pasteryzowane, a pasteryzator zanurzeniowy, jest jednym z elementów wyposażenia browaru. Przyznacie, że patrząc na wielkość browaru, jest to dość zaskakująca, ale jakże miła informacja.




Style piwne, jakie mają być warzone w browarze, to zarówno klasyka, jak i piwa nowofalowe, z użyciem chmieli polskich, jak i amerykańskich oraz innych. No właśnie, tu pewnie wszyscy będziecie sobie zadawać pytanie: kiedy, w takim razie, pierwsze warzenie? Otóż moi drodzy, już na dniach. Na pewno jeszcze latem. Jakie pierwsze piwo? To na razie tajemnica. Wkrótce się o wszystkim zapewne dowiecie.

Razem ze mną, browar zwiedzały jeszcze trzy osoby, wśród nich, jeden z piwowarów Browaru Warmia, czyli Łukasz Mila, który w rozmowach z Maciejem Uszpolewiczem, omawiał tajniki warzenia piwa, różnice w warzelniach obu browarów, a także kilka innych kwestii. Co ciekawe, panowie nie kryją, że z tego spotkania, może powstać coś ciekawego w temacie piwowarskim, za co ja trzymam mocno kciuki. 


Na koniec ważna informacja, dziś 20 września 2017 roku, Browar Ukiel otrzymał wszystkie konieczne zgody i rusza z warzeniem piwa. Jakie będzie to pierwsze? Jeszcze nie wiem, ale jak wrócę z urlopu, to na pewno Was o tym poinformuję. Zatem, wypada mi trzymać mocno kciuki za najmłodszy olsztyński browar i czekać na pierwsze piwne degustacje. Wierzę, że piwa browaru, szybko zagoszczą w umysłach olsztyńskich miłośników piwa, dzięki czemu rozwój browaru będzie przybierał na sile.

3 komentarze:

  1. Czyżby Łukasz miał warzyć w nowym browarze?
    ... nie to niemożliwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie będzie warzył w nowym browarze, a jeśli już to kooperacyjnie, jako przedstawiciel Browaru Warmia :) Sytuacja była o tyle śmieszna, że Łukasz jechał na plażę nad jezioro i przy tym browarze zauważył moje auto i zadzwonił, by potwierdzić, czy tam jestem, no i się go wkręciło w wizytację ;)

      Usuń
  2. Maciejko, Braciszku, gratulacje ogromne!😀

    OdpowiedzUsuń