niedziela, 16 lutego 2025

Z wizytą w browarze Pivovar Antoš w Slaný

Drugi tydzień lutego, zaowocował ponownym, kilkudniowym wypadem do Pragi. Tym razem jednak, Praga nie była jedynym celem wyjazdu, ale także i inne okoliczne miejscowości. Jedną z nich, było, oddalone o około trzydzieści kilometrów od stolicy, miasteczko Slaný. Czemuż akurat to kilkunastotysięczne miasto? Ano dlatego, że ulokował się tu bardzo przyjazny i prężny Pivovar Antoš. Co jeszcze ciekawsze, to znajdują się tu jego dwa browary. Ten pierwszy, mniejszy, restauracyjny i ten nowszy, większy, typowo przemysłowy, rzemieślniczy browar. Od tego drugiego zaczniemy właśnie naszą przygodę z Antošem.
 
 
Do Antoša wybrałem się wraz z moim praskim kamratem Michałem, znanym szerzej jako Proceente lub Chmielotok. Na wizytę w browarze, zaprosiła nas współwłaścicielka interesu Šárka Grguričová.

Pivovar Antoš, w swojej nowej lokalizacji, rozpoczął działalność w 2015 roku. Umiejscowiony jest, tuż przy wjeździe od strony Pragi, przy ulicy Pražská 1847. Zajmuje on część dość dużego magazynu, który oprócz browaru, zajęty jest przez kilka firm w różnych branż. Z daleka dość trudno dostrzec browar, gdyż informacja o nim znajduje się tylko na drzwiach do browaru. Przed wjazdem na posesję mamy także sklepik firmowy z ławeczką i parasolem tuż obok. Tenże czynny jest przez sześć dni w tygodniu: poniedziałek-środa i piątek 9:00-12:00 i 13:00-18:00, czwartek 9:00-18:00 i sobota 9:00-12:00.

Wróćmy jednak do samego browaru. Sercem przybytku jest trzynaczyniowa warzelnia o wybiciu 25 hektolitrów. W trakcie naszej wizyty, odbywało się akurat warzenie i trzeba było dość ostrożnie się przemieszczać po tejże.
 
 

 
W wyselekcjonowanym pomieszczeniu nad warzelnią, znajduje się magazyn słodu oraz śrutownik. Do warzenia swoich piw, browar używa głównie słodów z czeskiej słodowni Kounice. Jednakże używa także i innych słodów, między innymi Weyermanna. 
 
 
W browarze zainstalowanych jest osiem zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 40 hektolitrów, kilka mniejszych oraz 9 zbiorników leżakowych, pionowych i poziomych. 
 






W browarze, warzy się zarówno typowe klasyczne style, jak i nową falę. Najwięcej jasnego ležáka, niemniej możemy w ofercie browaru spotkać piwa pale ale i india pale ale w najróżniejszych odmianach, stouty, piwa kwaśnie, z dodatkiem różnych owoców, portery angielskie i inne.
 

W ostatnim czasie browar wypuścił także grodziskie, w imperialnej wersji, w dwóch odmianach: chmieone na zimno i leżakowane z płatkami dębowymi. Oba, mimo nieco innych etykiet, noszą nazwę Zajebiste!. Tu, muszę przyznać, że zostałęm poproszony przez ekipę Antoša, by pomóc im w nazwie dla typowo polskiego stylu piwa i po kilkunastodniowych konsultacjach, stanęło na Zajebiste! właśnie.

 
Jak możecie zauważyć, browar swoje piwa wlewa w dość duże butelki, o pojemności 750 mililitrów. Oczywiście, browar ma w ofercie też piwo w kegach, które wysyłane jest do lokali w Slaný, do bardzo wielu miejsc w Pradze oraz w inne rejony Czech. Pivovar Antoš jest dość mocno znany w Czechach, jako rzemieślnik warzący solidne piwa. Ostatnio też, uwarzył kooperacyjne piwo ze znanym, wielkim browarem z Czeskich Budziejowic, z Budvarem - cold IPA o nazwie Cold But Bold. Warto tu dodać, że Šarka pochodzi wlasnie z tego miasta. Antoš znany jest też z tego, że jest też browarem, z usług którego korzysta kilka browarów kontraktowych, między innymi Pivovar Kilián.
 
 
 
Jak widzicie, Pivovar Antoš to bardzo przyjemny piwowarski przybytek, dość prężny, innowacyjny i chętny na współpracę z innymi. Warzy się tu sporo i co najważniejsze, bardzo dobrze. Sympatyczna ekipa browaru tworzy super atmosferę, dzięki czemu browar zwiedzało się bardzo przyjemnie. Browar niestety, nie organizuje wycieczek po browarze, ale na piwo do przybrowarnego sklepiku, zawsze można zajść. Polecam serdecznie i Na zdraví!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz