Mój ostatni grudniowy wypad do Pragi, zaowocował między innymi tym, że udało mi się odwiedzić kolejne trzy, nowe dla mnie, browary z których pierwszym był ten, o którym teraz chciałbym napisać kilka słów. Mowa o Pivovar Uhříněves, który mieści się na południu, a właściwie na południowym-wschodzie Pragi, w dzielnicy o tej samej nazwie.
Początki warzenie piwa w obecnym miejscu, sięgają roku 1705 i od tamtego czasu, sam browar przechodził zmiany właścicielskie, był unowocześniany i zwiększał swoje moce przerobowe. Był także zamknięty z powodu obu wojen, ale najdłuższy okres niebytu miał w latach 1949-2014, kiedy to w tym miejscu nie warzono piwa. Właśnie w roku 2014, otwarto nowy, nowoczesny browar w dawnych zabudowaniach i rozpoczęto warzenie piwa pod marką Uhříněves. Warto zaznaczyć, że część sprzętu z browaru zamkniętego w 1949 roku zachowano i są teraz swego rodzaju eksponatami muzealnymi, które można podziwiać tuż za ścianą działającego obecnie browaru. Można rzecz, że mamy tu dwa browary w jednym. Ten stary, już nieczynny oraz ten nowy, prężnie warzący piwo.
Nowoczesny browar Uhříněves, to sprawny i prężny zakład, mieszczący się przy ulicy K Sokolovně 37 i działający w dni powszednie w godzinach 8:00-16:00.
Sercem browaru jest jest warzelnia o wybiciu 20 hektolitrów, połączona dodatkowo z whirlpoolem. W browarze mamy zainstalowane unitanki o pojemności 20 hektolitrów oraz tanki leżakowe o pojemności 20 i 40 hektolitrów. Te ostatnie dedykowane są lagerom. Rozmieszczone są one na parterze browaru oraz w piwnicach. Mamy tu też otwarte kadzie fermentacyjne dla lagerów.
Jednym z najciekawszych elementów browaru, jest zlokalizowana w piwnicy (częsciowo) komora lodowa, która obecnie nie jest używana i właściciele szukają dla niej przeznaczenia.
Głównym piwowarem browaru i jednym z udziałowców jest Rudolf Lach, który podczas wizyty, oprowadzał mnie i mojego kompana Michała (współtwórca Praskiego Slalomu Piwnego) po zakamarkach zakładu. Poczętował też nas fenomenalnym i bardzo orzeźwiającym pilsem prosto z tanku. Bardzo sympatyczny i przyjazny człowiek, a piwo pychotka.
Pivovar Uhříněves to naprawdę prawdziwa perełka i to zarówno pod względem architektonicznym, historycznym, jak i piwowarskim. Warto to miejsce odwiedzić i poczuć jak pięknie przeszłość styka się z teraźniejszością.
Obok browaru, jakieś dwieście metrów w linii prostej, znajduje się firmowa restauracja browaru - Pivovarská Restaurace, w której serwowane z kranów są wszystkie, będące w aktualnej ofercie, piwa. Niestety, jako, że my odwiedziliśmy browar dosyć wcześnie, to niestety nie mieliśmy okazji skorzystać z jej uroków, gdyż była jeszcze zamknięta. Adres tego lokalu to K Sokolovně 37, a czynna jest codziennie w godzinach 11:00-23:00. Następnym razem, na pewno nawiedzę.
Jak widziecie, zaróno browar, jak i restauracja, to punkty obowiązkowe na mapie Pragi, jeśli się jest miłośnikiem dobrego piwa i lubi się odwiedzać miejscówki nieoczywiste. Ja bardzo polecam wizytę w Uhříněves. Na zdravi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz