W ostatni piątek, 22 lipca, w Olsztynie miało miejsce wiekopomne wydarzenie. Tego dnia, za sprawą Grzegorza Konarskiego, właściciela hurtowni Skład Piw Regionalnych Gekon, w Olsztynie miała miejsce pierwsza ogólnopolska premiera piwa rzemieślniczego (nie licząc premier piw z Browaru Kormoran). Do Olsztyna przyjechała ekipa Doctor Brew oraz Tomek Kopyra z blogu Kopyra kom. Przywieźli oni ze sobą piwo Grape Lager, czyli jasnego lager z dodatkiem soków z winogron Sauvignon Blanc, Chardonnay oraz Pinot Grigio.
Do Browarni Stara Warszawska zjechali się najzagorzalsi miłośnicy dobrego piwa, by wziąć udział w tymże wydarzeniu. Sporo z przybyłych to warmiński i mazurscy piwowarzy domowi, którzy dość tłumnie wypełnili knajpę. Ekipa 'doktorów' przybyła kilka chwil przed 'godziną zero', czyli przed 20:00. Przybyli w składzie Marcin, Łukasz oraz tu niespodzianka, także Jacek, czyli nowy piwowar Doctor Brew. Nie zabrakło oczywiście także pięknych towarzyszek ekipy.Równo o dwudziestej, ekipa browaru przedstawiła się przybyłej publice, przedstawili siebie i browar, a także dość dokładnie opowiedzieli o premierowym piwie. Także nalali pierwsze piwa dla oczekujących klientów.
Kolejka po piwo była długa, ale humory dopisywały, zważywszy na fakt, że nalewanie odbywało się dość sprawnie.
W tym czasie Tomek Kopyra porwał ekipę 'doktorów' do przylokalowego ogródka, gdzie przeprowadził z nimi wywiad. Nie wiem, o czym rozmawiano, nie podsłuchiwałem, ale pewnie wkrótce rezultat spotkania pojawi się na jego blogu i Youtubie.
Samo piwo wzbudziło ambiwalentne uczucia, jednym smakowało, innym wręcz przeciwnie, jakkolwiek myślę, że chłopacy osiągnęli swój efekt i że spełniło ich oczekiwania. Na pewno w aromacie wyraźne były nuty winne, w smaku także, choć tutaj uwydatniały się w miarę ogrzewania się piwa. Ja sam wypiłem dwa i dość mocno mnie orzeźwiły, zresztą nie tylko mnie jak zauważyłem. Atmosfera w knajpie była zacna, wszyscy się dobrze bawili rozmawiając o piwie przy piwie. Do tego poczęstowano nas przystawkami do piwa w formie serów, koreczków, owoców i innych dobrodziejstw. Hmm, było smakowicie.
Jak pisałem wyżej, na miejscu była szeroka grupa rodzimych piwowarów domowych, którzy przynieśli ze sobą sporo rezultatów swojej pracy i zaprosili na degustacje piw przybyłą ekipę 'doktorów' oraz Tomka.
Jak widać po powyższych fotografiach, atmosfera pobytu była bardzo sympatyczna. Gościom się podobało bardzo.
Na koniec pobytu w Starej Warszawskiej ekipa właściciele lokalu poczęstowali przybyłych gości wyleżakowanym Imperium Prunum z Browaru Kormoran, co spotkało się z dość dużym entuzjazmem i bardzo się to współgospodarzom wieczoru podobało i smakowało także.
Przed samym opuszczeniem lokalu, Tomek nie mógł sobie odmówić i zaznaczył swoją obecność w Olsztynie, podpisem na suficie Starej Warszawskiej.
Ogólnie rzecz ujmując, premiera się udała. Zarówno chłopaki z browaru, jak i osoby które przybyły na spotkanie byli bardzo zadowoleni z owego wydarzenia.
Po wizycie w Browarni Stara Warszawska, ekipa 'doktorów' oraz Tomek Kopyra zostali zaproszeni do złożenia wizyty w Browarze Warmia, gdzie chłopaki mogli zapoznać się z miejscowymi piwowarami, ofertą browaru oraz wszystkimi ciekawostkami dotyczącymi tego miejsca. O niuansach opowiadali właściciel oraz główny piwowar Daniel.
Na koniec pobytu w Starej Warszawskiej ekipa właściciele lokalu poczęstowali przybyłych gości wyleżakowanym Imperium Prunum z Browaru Kormoran, co spotkało się z dość dużym entuzjazmem i bardzo się to współgospodarzom wieczoru podobało i smakowało także.
Przed samym opuszczeniem lokalu, Tomek nie mógł sobie odmówić i zaznaczył swoją obecność w Olsztynie, podpisem na suficie Starej Warszawskiej.
Ogólnie rzecz ujmując, premiera się udała. Zarówno chłopaki z browaru, jak i osoby które przybyły na spotkanie byli bardzo zadowoleni z owego wydarzenia.
Po wizycie w Browarni Stara Warszawska, ekipa 'doktorów' oraz Tomek Kopyra zostali zaproszeni do złożenia wizyty w Browarze Warmia, gdzie chłopaki mogli zapoznać się z miejscowymi piwowarami, ofertą browaru oraz wszystkimi ciekawostkami dotyczącymi tego miejsca. O niuansach opowiadali właściciel oraz główny piwowar Daniel.
Kormoran to nie piwo rzemieślnicze tylko piwo regionalne :) Ale ogólnie to cieszy mnie, że ten kraft rusza :) Mam nadzieję, że chłopaki z doctora częściej zawitają w nasze strony, bo pić ich piwa to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńDzięki za koment. Mam tylko pytanie, dlaczego uważasz, że Kormoran to nie jest piwo rzemieślnicze?
Usuń