wtorek, 21 sierpnia 2018

Brewing News, czyli amerykański kraftowy miesięcznik branżowy

Ciekawą rzeczą, która łączy świat kraftu w Stanach Zjednoczonych, jest pisemko branżowe Brewing News. Jest to miesięcznik, w którym możemy dowiedzieć się o wszystkim tym, co obecnie dzieje się w świecie amerykańskiego piwowarstwa rzemieślniczego.


Swoim zasięgiem pismo obejmuje cały kraj oraz niektóre prowincje Kanady, jakkolwiek w różnych częściach Stanów, dostępne są dedykowana wydania. I tak na przykład Great lakes Brewing News dostępne jest w Illinois, Indianie, Michigan, Minnesocie, Ohio, Pensylwanii, Wisconsin i Ontario. Ja sam będąc ostatnio w Las Vegas, miałem do czynienia z Southwest Brewing News, gdzie możemy poczytać o tym co dzieje się w Nevadzie, Arkansas, Teksasie, Arizonie oraz Nowym Meksyku. Specjalny dodatek jest ściśle dedykowany Kalifornii. 

Gazetka ma szesnaście stron, w których możemy poczytać o tym, co ostatnio się wydarzyło w browarach na wymienionym terenie, o tym, jakie nowe browary powstały oraz jakie piwa się pojawiły na rynku. Tak, tak, tu także wspomina się o premierach.


Znajdziemy tu wywiady z właścicielami i menadżerami browarów, właścicielami lokali piwnych, piwowarami zawodowymi i domowymi. Jest także garść informacji o nowinkach technicznych stosowanych w browarach, nowych trendach piwnych. W każdym numerze znajdziemy także jedną recepturę piwa. 


Są oczywiście także reklamy. reklamują się browary, firmy stawiające i serwisujące browary, piwne lokale, sklepy piwne i dla piwowarów domowych, firmy oferujące opakowania do piwa (butelki, puszki, kartony, itp.) oraz inne podmioty związane z branżą. 


To, co jednak mi najbardziej przypadło do gustu, jeśli chodzi o te czasopismo, to mapy znajdujące się w środku. Przedstawiają one poszczególne stany z zaznaczonymi browarami, najlepszymi knajpami piwnymi oraz sklepami dla piwowarów domowych. Obok map mamy pełną listę wyżej wymienionych, dzięki czemu możemy zobaczyć, ile w danym mieście, stanie znajduje się browarów, na przykład. Jest też legenda, dzięki której możemy łatwo zorientować się, z jakim browarem mamy do czynienia. Sa one podzielone na: brewpuby, mikrobrowary, nanobrowary, duże browary, taproomy, czyli wielokrany firmowe (te najczęściej połączone z mikro i nanobrowarami) oraz browary kontraktowe. 



Jak możemy zauważyć, w Teksasie przykładowo mamy 196 browarów, z czego w samym Austin, stolicy stanu, mamy ich aż ... 40. Jak na miasto, w którym mieszka niecały milion mieszkańców, to wynik naprawdę zacny. Muszę przyznać, że aż przeszła mi myśl o planowaniu wyjazdu do Teksasu na dłużej. Mapy uaktualniane są co miesiąc. 

Brewing News, dostępny jest właściwie w każdym browarze i wielokranie. Podmioty te subskrybują te wydawnictwo i co miesiąc otrzymują kilka numerów. Roczna subskrypcja kosztuje 20 dolarów, więc koszt nie jest dość wygórowana. Odwiedzając browary, można zauważyć ludzi popijających piwo i równocześnie czytających Brewing News.

Podsumowując, bardzo ciekawa drukowana pozycja i przyznam się wam szczerze, że z chęcią zobaczyłbym coś podobnego w Polsce. Oczywiście mamy Piwowara, ale to po pierwsze kwartalnik, a po drugie charakteryzuje się on trochę inną specyfiką oraz zupełnie różną dystrybucją. Obyśmy więc, doczekali w Polsce coś na kształt tego amerykańskiego pierwowzoru. Wasze zdrowie!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza