wtorek, 3 maja 2022

Z wizytą w Pivovar U Medvídků w Pradze

Drugim i ostatnim browarem, w któy udało mi się wstąpić, podczas mojego ostatniego, krókiego pobytu w Pradze, był jeden z bardziej znanych praskich browarów, a mianowicie kultowy Pivovar U Medvídků, czyli Browar U Niedźwiadka. 
 

Pivovar U Medvídků położony jest w granicach historycznego Starego Miasta, przy ulicy Na Perštýně 5. Jest to okolica, w której znajdziemy wiele innych stołecznych browarów, a także muzeum piwne, czyli istny raj dla miłośników piwa. U Medvídků, to browar restauracyjny, a dokładniej browar w hotelowej restauracji. Tradycje piwowarskie tego przybytku sięgają XV wieku, jakkolwiek w swojej obecnej formie, restauracja i browar istnieją od roku 2005, a pierwsza warka piwa uwarzona została pod koniec roku 2004. Czynny jest codziennie, w godzinach 11:00-22:00. 
 
 
Przekraczając progi browaru U Medvídků, od samego początkujemy, że znaleźliśmy się we właściwym miejscu. Lokal wystrojony jest typowo piwnie, a na myśl przychodzi nam hasło 'piwna karczma'. Lokal wita nas dużymi bielą ścian i dużą ilością w drewna w postaci stołó, ław i krzeseł oraz różnych innych ozdobników. Do tego bar przy którym, na gości czeka cała masa czystego szkłą, w postaci piwnych kufli. Do tego kelnerzy, jakich my znamy z czasów dawnych, czyli ubrani na czarno i biało, w średnim wieku.
 



 
Sam browar, znajduje się w kolejnej sali, która w czasie naszego pobytu była zamknięta, jakkolwiek dzięki rozmowie z jednym z kelnerów i informacji, że reprezentujemy jeden z wystawiających się na Praskim Festiwalu Piwa browarów, otwarto nam wrota i mogłem zobaczyć miejsce, gdzie warzy się miejscowe piwo. Warzelenka to małe dwunaczyniowe machinarium. Co bardzo interesujące, to w miejscu warzenia piwa, możemy znaleźć, bardzo rzadko spotykaną już, miedzianą tacę do chłodzenia piwa i drewniane otwarte zbiorniki fermentacyjne. Widok naprawdę zacny, można rzec, że takie trochę piwne muzeum, które bardzo cieszy oczęta każdego odwiedzającego. 
 
 




W trakcie wizyty U Medvídků, dostępne były dwa piwa warzone na miejscu, a mianowicie: Oldgott (polotmave) i 1466 (svetle niefiltrovane). Dostępne w dwóch pojemnościach 0,3 i 0,5 litra. Z braku czasu i z powodu przyszłych obowiązków, udało mi się spróbować tylko jasnego, który był całkiem udanym przedstawicielem czeskiego pilsa. Ceny piw, to 49 koron (ok. 10 złotych) za małe i 69 koron (ok. 14 złotych) za duże piwo. 
 
 
 
W restauracji, oprócz miejscowego piwa, lany jest także Budweiser, którego tanki wyszynkowe można napotkać, kierując się do miejscowych toalet.
 
 
U Medvídků, jako że to browar restauracyjny, to oczywiście można się w nim niźle też posilić. Tu także mamy klasykę czeską, w któej króluje, między innymi, smażony ser z frytkami i sosem tatarskim oraz tatar. Menu jest oczywiście dłuższe, ale tu chodziło o zasmakowanie tejże właśnie klasyki. 
 
 
W lokalu jest także firmowy sklepik, w któym można zaopatrzyć się w piwo na wynos, piwne szkło, odzież oraz inne ciekawe gadżety piwne i nie tylko. 
 
Podsumowując, Pivovar U Medvídků, to bardzo ciekawe piwne miejsce na mapie czeskiej stolicy. Na pewno warto się tu wybrać, by poczuć klasyczny czeski piwny klimat, napić się czeskiej klasyki i zjeść typowe czeskie potrawy podawane do piwa. Serdecznie polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz