wtorek, 28 listopada 2017

Z wizytą w browarze Bryggeri Helsinki w Helsinkach

Pierwszym przystankiem na mojej piwnej helsińskiej trasie było bardzo niesamowite i godne odwiedzenia miejsce, a mianowicie Bryggeri Helsinki.


Bryggeri Helsinki został otwarty w 2013 i położony jest w ścisłym centrum Helsinek, przy ulicy Sofiankatu 2, kilkanaście metrów od głównego stołecznego placu, czyli Placu Senackiego. Browar jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:00 do północy i w sobotę od 12:00 do północy. W niedzielę, niestety, ale miejsce to jest zamknięte dla klientów. 


Browar, a właściwie browar i restauracja, zlokalizowane są na dwóch poziomach, na parterze i w piwnicy kamienicy. Instalacja warzelna znajduje się w piwnicy, jakkolwiek, wykonana jest tak, że dostęp do kotła warzelnego jest z parteru, a do kadzi filtracyjnej dostęp jest z piwnicy. Sama warzelnia ma wybicie 10 hektolitrów, a producentem jej jest Kaspar-Schulz.






Zbiorniki leżakowe położone są na dziedzińcu kamienicy, w specjalnie przygotowanym, szklanym pomieszczeniu.





W sumie, w browarze jest siedem zbiorników fermentacyjno-leżakowych, wśród których trzy o pojemności 30 hektolitrów, trzy o pojemności 20 hektolitrów i jeden o pojemności 10 hektolitrów. Jest także osiem poziomych zbiorników, o pojemności 10 hektolitrów, które zlokalizowane są w piwnicy, niedaleko warzelni.


Głównym piwowarem w browarze jest Mathias Hueffner, pół Niemiec, pół Fin, który swoje doświadczenie zdobywał w kilku różnych browarach w Europie. W momencie, gdy odwiedzałem browar, Mathias, był w trakcie warzenia nowego piwa, także zaprosił mnie i do przed kadź warzelną, jak i do leżakowni, czyli do miejsca, gdzie postronni, nie mają wstępu. Tam miałem okazję przyjrzeć się etapowi przygotowania i dodania drożdży do zbiornika fermentacyjno-leżakowego, a także spróbowaliśmy gotowej brzeczki.




No właśnie, my to o brzeczce, a jak wygląda sprawa z piwami w Bryggeri Helsinki? Co tam jest warzone i jak to wszystko smakuje? W dniu, kiedy odwiedziłem browar, dostępnych było w sumie 19 piw browaru, z czego 4 z nich dostępne były na kranach. Reszta, to oferta butelkowa. Do tego, na kranie i w lodówkach, dostępne piwa z zaprzyjaźnionych fińskich i zagranicznych browarów.


Piwa możemy się napić, na górnym i dolnym pokładzie Bryggeri Helsinki, gdzie zlokalizowane są bary z nalewakami. Dolny pokład jest znacznie większy i przytulniejszy.




Zamówiłem deskę degustacyjną, jak to ma miejsce zazwyczaj, wśród których polano mi Pilsa, Rauchweizena, Rose, IPA i Double IPA. 


Nadmienię od razu, że wszystkie piwa, które były w desce degustacyjnej, były znakomite. Pewnie zadacie pytanie, co to takiego to Rose? Otóż, tak jak mi to tłumaczył Mathias, to piwo, które zrodziło się w umyśle piwowara, które miało odwzorowywać czerwone wino. Do uwarzenia użyto różnych słodów, głukozy, kilku odmian chmielu i hibiskusa. Fermentowane było dwoma szczepami drożdży - piwowarskimi i winnymi. 






Jak pisałem wyżej, Mathias warzy znakomicie, jakkolwiek wśród powyższej piątki, największe, najbardziej fenomenalne okazały się Double IPA, Pils i Rauchweizen. Mathias, dodatkowo poczęstował mnie genialnym Schwarzbierem oraz prawdziwym Sahti, które w smaku dość mocno przypominało pintową wariację, jednak barwa Końca Świata dość mocno odbiegała od fińskiego oryginału. Było mocno czerwone, wręcz rubinowe. W trakcie wizyty, skosztowałem także, na sam koniec, piwa Sylvia, czyli wariacji na temat piwa świątecznego.


W Bryggeri Helsinki, oprócz skosztowania dobrego piwa, można także dobrze się najeść. Ja do zestawu degustacyjnego, zamówiłem sobie firmowego hamburgera z frytkami i surówką, który zrekompensował mój głód po locie z Warszawy.


Browar, mimo, że na rzemieślniczym rynku jest dopiero od czterech lat, może pochwalić się wyrobioną marką na rynku fińskim, o czym świadczą medale zdobyte na róznych krajowych i międzynarodowych konkursach.

Przy browarze, tuż obok głównego wejścia, znajduje się firmowy sklepik, w którym można zaopatrzyć się w piwa browaru, różne gadżety związane z browarem, między innymi szkło i koszulki, a także w książki i albumy o Finlandii i Helsinkach.

Bryggeri Helsinki, to browar, to miejsce, które jest więcej niż wart odwiedzenia. To pozycja obowiązkowa na piwnym szlaku, nie tylko dla wielkich pasjonatów piwa, a także dla tych wszystkich, którzy w Helsinkach chcą, po prostu , miło spędzić czas. Nikt nie będzie zawiedziony.

Na koniec, chciałbym mocno podziękować Marthiasowi i całej ekipie Helsinki Bryggeri, za wspaniałe przyjęcie, za dobry humor i uśmiech i za wszystkie miłe chwile i doświadczenia, które w tym miejscu mnie spotkały. Dziękuję bardzo!

Finally, I would like to thank Mathias and the whole team of Bryggeri Helsinki for the great hospitality, for a big dose of humor and all the great moments in regard to my visit in your brewery. Thank you so much!


Konkludując, musicie odwiedzić to miejsce będąc w Finlandii, w Helsinkach! Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz