No i stało się. Kolejna piwna polemika za nami. Tym razem, a okazja ku temu była przednia, na warsztat wzięliśmy młody, ale już prężnie działający krakowski browar Pracownia Piwa.
Spotkanie być może nie było zbyt długie, ale i historia browaru też krótka, jakkolwiek postarałem się przekazać słuchaczom jak najwięcej ciekawych informacji o browarze. Można było dowiedzieć się kiedy powstał browar (26 wrzesień 2012 r.), troszkę o osobach (Marta Osadkowska, Tomasz Rogaczewski i Marek Bakalarski), które założyły browar. Było o powodach powstania browaru, o aparaturze, jaką browar dysponuje, o współpracy z blogerami i jej zasadach. Omówiono także dość szczegółowo ofertę piwną browaru. Jak zawsze było zaciekawienie, pytania i sporo dobrego humoru.
W tym dniu, na kranach w gdańskiej Degustatorni, podpięte były dwa piwa Pracowni Piwa, którymi raczyli się słuchacze i reszta ekipy odwiedzającej pub. Można było skosztować Crack'a (American Stout) oraz Cent US'ia (Smoked Stout). Ten pierwszy szczególnie zasmakował ekipie, choć wszystkich dość mocno zaskoczył wygląd tego piwa. Tu na fotografiach tego dobrze uchwyconego nie posiadam, ale napiszę tylko, że piwo ma barwę takiej mocno mlecznej gorącej czekolady.
Spotkanie polemikowe, jak zawsze, zakończyła fantastyczna biesiada z kamratami w ogródku degustatorniowym. Było ... zacnie. Opowieści o wszystkim i o niczym - dość pikantne, żarty, kawały, no i bardzo dobre piwo. Oprócz piw Pracowni Piwa, można było skosztować z beczki chociażby Rhino od widawskich 'kolaborantów'.
Chciałbym tu teraz, serdecznie podziękować Tomkowi Rogaczewskiemu za pomoc w przygotowaniu się do polemiki. Chciałbym również poinformować was, że już niebawem, w gdańskiej Degustatorni, będziecie mogli się napić (najprawdopodobniej) wszystkich piw z oferty Pracowni Piwa. Szczegóły wkrótce. A za tydzień kolejna polemika. Serdecznie zapraszam!