Dziś chciałem się na własne kubki smakowe przekonać, czy Wrocławskie oraz Darłowiak, to są te same piwa w różnym ubraniu, czy też nie. Oba wyroby z Lwówka Śląskiego mają ten sam skład, tę samą wartość ekstraktu oraz alkoholu.
Zawartość ekstraktu: 10,0%.
Zawartość alkoholu: 4,2% obj.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Z wyglądu kolor i piana wyglądają tak samo. W zapachu i smaku, moim skromnym zdaniem, także się nie różnią. Wysycone są na takim samym poziomie, co za tym idzie, oba piwa, pozostawiają te same doznania i w nozdrzach i w przełyku.
Myślę, że powodem powstania marki Darłowiak, było powolne przyzwyczajanie klientów do nowej marki, która będzie produkowana i rozlewana w nowym browarze Marka Jakubiaka, właściciela browarów w Ciechanowie oraz Lwówku Sląskim. Nowy browar ma powstać w nadmorskim Darłowie i ma właśnie nosić nazwę Darłowiak. Innego powodu powstania oddzielnej marki, dla tego samego piwa, w tym samym browarze, po prostu nie mogę sobie wyobrazić. Nie będę zatem tworzył nowego wpisu o Darłowiaku, gdyż wszystko, co o tym piwie chciałbym powiedzieć, jest zawarte w poście o Wrocławskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz