Następnym browarem, który chciałbym wam przybliżyć jest Pivovar Kunratice, a właściwie Pivovar Muflon, bo to on się mieści w Pivovarze Kunratice.
Powstały w 2014 roku browar, zlokalizowany jest na południowych rubieżach Pragi, na osiedlu Kunratice. Zajmuje wyremontowany budynek, w miejscu, gdzie tradycje piwowarskie sięgają początków dwudziestego wieku. Dokładny adres browaru to ulica Vídeňská 405. Jako, że browar pozbawiony jest wyszynku na miejscu, to czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach pracy, czyli od 8:00 do 16:00. Zwiedzanie browaru, wraz z piwowarem, jest możliwe w godzinach 14:00-16:00. Nie trzeba jakoś specjalnie się umawiać. Koszt takiej browarnej wycieczki to 250 koron, a sam tour trwa około godzinkę.
Wycieczkę zaczyna się od pierwszego piętra, gdzie zlokalizowany jest magazyn słodu i śrutownik.
W browarze, stosuje się zarówno słody produkcji czeskiej, jak i zagranicznej.
Serce browaru, czyli trzynaczyniowa warzelnia znajduje się na parterze. Wybicie warzelni to 52 hektolitry.
Mamy tu także dziesieć zbiorników fermentacyjno-leżakowych.
W browarze warzy się czeską klasykę oraz piwa nowofalowe. Browar często także kolaboruje z innymi piwnymi podmiotami. Podczas wycieczki, poczęstowano mnie kufelkiem jasnej dwunastki, która okazała się bardzo smakowitym pilsem, który de facto, rozpoczął moją ostatnią przygodę w Pradze.
Browar leje swoje piwa w kegi o pojemności 15, 30 i 50 litrów oraz w butelki 0,33 i 0,75 litra i jednolitrowe pety.
Podczas mojej wizyty, po browarze oprowadzał mnie piwowar Patrik, który nie dość że okazał się bardzo dobrym piwowarem, to jeszcze lepszym przewodnikiem. Mimo, iż mówił po czesku, to wszystko było doskonale zrozumiałe. Serdecznie jeszcze raz dziękuję za ten obchód.
Konkludując, Pivovar Muflon vel Kunratice, to fajne miejsce na odwiedziny. Być może bez większych fajerwerków, ale atmosfera panująca w browarze, jest naprawdę sympatyczna. Do tego, od czasu do czasu, browar organizuje piwne imprezy na dziedzińcu budynku, więc czasami wyszynk na miejscu jest dostępny. Czyli, będąc w południowej Pradze, warto wpaść do browaru by poznać go bliżej. Na zdravi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz