piątek, 4 listopada 2011

Maćkowe - Miodowe

Przedstawiam piwo Maćkowe Miodowe.



Zawartość ekstraktu: 12,1% wag.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj.

Kolor: złoty, bardzo leciutko mętny.

Zapach: bardzo wyrazisty, słodowo-miodowy.

Smak: słodki, słodowy, wyraźnie miodowy, goryczka prawie nie wyczuwalna.

Piana: kremowo-biała, wysoka, pęcherze różnej wielkości, opada w zatrważająco szybkim tempie.

Pasteryzacja: tak.

Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.

Opakowanie: butelka 0,5l, bezzwrotna.

Producent: Browar Cornelius dla Maćkowe s.c.



Podsumowanie:

Drugi z piwnych trunków Maćkowego, czyli Miodowe, to piwo o przyjemnym, mętnym kolorze, niesamowicie kiepskiej pianie, przyjemnym zapachu i dość ciekawym smaku. Miodowe, tak samo, jak Malinowe, wyprodukowane zostało w Sulimarze, który to już 4 miodowe stworzył, Bartnika, Trybunała, Honig Weizen i Maćkowe i ... każde z nich jest inne w smaku, zapachu, ma inny kolor i pianę, niepojęte, ale prawdziwe. Ale wracając do Maćkowego Miodowego, koneserzy miodowych smaków piwa pewnie polubią ten wyrób Sulimara, ale szału na nich pewnie nie wywrze, konkurencja innych browarów znacznie przewyższa jakościowo ten wyrób. Do tego, jest moim skromnym zdaniem, słabo wysycone i takie, hmm, wodniste, wielka szkoda dla tego trunku. Na zimowe jesienno-zimowe wieczory dobre na pewno. Etykieta na butelce, typowo 'maćkowa', bez szału, ale lepsza niż ta od malinowego. Kolorystycznie pasująca do miodowego piwa, tylko po co ten tekst o starej oryginalnej recepturze?

Moja ocena: 
Kolor: - 9
Piana: - 2
Zapach: - 8
Smak: - 7
Etykieta: - 5

Ocena całościowa: 6,77/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz